Formula 1 VPN-Suomi

Yleinen

Työttömän arkiviisu

19.11.2016, Anni

Edellisessä tekstissäni kerroin Luonto lähelle ja terveydeksi-hankkeesta, jonka ohjeistuksessa oli mainittu luonnon hyödyntäminen pitkäaikaistyöttömien kanssa työskennellessä. Ryhdyin tutkimaan tätä aihetta tarkemmin ja jonkin verran käytännön esimerkkejä löytyikin.

Kuntouttavan työtoiminnan piirissä oleville työttömille on järjestetty Green Care-ryhmä Sipoossa, jossa ryhmän toimintaan sisältyi mm. maatilan töitä, Green Care-luentoja, puutarhapalstan hoitoa, sosiaalipedagogista hevostoimintaa sekä puisto- ja viheraluetöitä. Asiakkaat kokivat merkittävää parannusta itsetunnossaan, sosiaalisissa taidoissaan, mielialassaan, terveydentilassaan ja elämänlaadussaan. (THL, Sipoon Green Care-ryhmä.)

Luonto liikuttamaan-hanke taas järjestettiin Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan alueilla. Hankkeen yhtenä kohderyhmänä olivat pitkäaikaistyöttömät, joiden osalta hanke toteutettiin yhteistyössä Lieksan kunnan kanssa. Osallistujat sitoutuivat olemaan mukana viikoittaisessa toiminnassa, jossa joka toinen kokoontumiskerta toteutettiin luontotoimintana ja joka toisella kerralla oli ohjelmassa sosiaaliviraston omaa työvalmennustoimintaa tai asiantuntijaluentoja. Hankkeen myötä toimintaan saatiin mukaan asiakkaita, joita ei aiemmin oltu saatu aktivoitua työllisyyspalveluiden pariin ja joiden työllistymisessä oli suuria haasteita. (Luonto liikuttamaan-hanke.)

Lisäksi luontoa on käytetty työttömien osallisuuden parantamisessa (Salminen, T. & Turpeenniemi, E. Hyvinvointia luonnosta, 2015).

Edellä mainittujen esimerkkien toivoisi leviävän yhä enemmän käytäntöön ympäri Suomen. Halukkaita osallistujia löytyisi varmasti joka kaupungista ja kunnasta, koska luonto on monelle suomalaiselle tärkeä asia. Työttömän arkeen kuuluu paljon sävyltään negatiivisia asioita: jatkuvaa työnhakua ja sen myötä usein torjutuksi tulemista; päivittäistä pohdintaa toimeentulon kanssa; sosiaalisten suhteiden vähenemistä, kun ei ole rahaa käydä kahvilla kaverin kanssa tai osallistua juhliin; häpeää ehkä jo pitkään jatkuneesta työttömyydestä; epävarmuutta tulevaisuudesta. Kuten Sipoon ryhmässä oli todettu, luonto ympäristönä saattaa parhaimmillaan helpottaa olotilaa. Ainakin sen hetken ajaksi, kun istutat siemeniä puutarhaan tai siivoat hevosten karsinoita, unohtuu arjen jatkuva stressi ja pääset hetkeksi irti murheista.

Toisaalta, onko luonnon hyödyntämiseksi aina tarpeen järjestää massiivisia projekteja ja hankkeita? Edellisessä bloggauksessani toin esille esimerkiksi vertaisryhmätapaamisen luontoympäristössä tai työntekijän tapaamisen/haastattelun puistokävelyllä. Voisiko luonnosta tulla arkinen osa sekä työntekijän työtä että asiakkaan asiointia? Tähän vaikuttaa tietenkin toimipaikan sijainti; keskellä Turun ruutukaava-aluetta itse mieluummin asioisin toimistossa sisällä kuin pakokaasujen keskellä asfalttia tampaten. Sekä työntekijän että asiakkaan roolissa. Mutta entäpä jos viraston ikkunoista aukeaa puistomaisemaa tai metsäpolkuja? Sovitaan tapaaminen asiakkaan kanssa ulko-ovelle ja lähdetään juttelemaan asioista puiston penkille tai metsäpolkuja seuraillen.
No, käytännössä tämä vaatii jonkin verran järjestelyjä; kävelylle ei voi ottaa mukaan tietokonetta, josta löytyy kenties tapaamisen kannalta välttämätöntä tietoa. Keli ei aina suosi tai asiakkaalla voi olla nilkka murtunut. Mutta voisiko ajatuksen pitää takataskussa ja ottaa käyttöön aina kun tilanne sen sallii? Kerran viikossa tai edes kerran kuussa? Asiakkaan asemassa voisin kuvitella, että pienen luontokokemuksen ja työntekijän kannustavan jutustelun jälkeen olisin astetta motivoituneempi työnhakuun, uudelleenkoulutukseen tai mikä ikinä oma tavoitteeni olisikaan. Uskoisin tämän vaikuttavan myös työntekijän työtehoon ja virkeyteen, samalla lailla ne luonnon positiiviset vaikutukset häneenkin tarttuvat.

 

 

Lähteet

Salminen, T & Turpeenniemi, E. Hyvinvointia luonnosta. Työttömien osallisuuden tukeminen luontokokemusten avulla Sallassa. Sosiaalialan opinnäytetyö. 2015. Viitattu 19.11.2016.
https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/104642/Salminen_Teija_Turpeenniemi_Eija.pdf?sequence=1

Luonto liikuttamaan-hanke. Viitattu 19.11.2016.
http://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Muut/luonto-liikuttamaan-loppuraportti.pdf

THL, Sipoon Green Care-ryhmä. Viitattu 19.11.2016
https://www.thl.fi/documents/10531/623661/THL_Hanke_helmikortit_Sipoo_web.pdf/79d2b64d-0553-4310-80d3-03d3a646303d


Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *